Börja spela golf

Hur tar man grönt kort i golf?

Ta grönt kort i golf

Om du vill komma igång med golf och kunna spela på de flesta golfbanorna i Sverige med undantag för pay and play banor så behövs ett så kallat grönt kort som är ett bevis på att man besitter tillräckligt med kunskaper för att bemästra sporten både teoretiskt och praktiskt. När man har tagit sitt gröna kort så får man sedan sitt handikappbevis och hcp 54 vilket motsvarar en nivå där man spelar på ungefär 3 slag över par på samtliga hål (kan variera beroende på bana) därefter ska man sänka sitt hcp till 36 för att sedan få sitt officiella handikapp vilket istället då motsvarar att man spelar ungefär 2 slag över par per hål.

Få tillgång till golf-id

När man har tagit sitt gröna kort och införskaffat sig ett golfmedlemskap så får man sedan tillgång till ett så kallat golf-id som används för att boka starttid på våra golfbanor i Sverige. Utan ett personligt golf id så kan man ej identifiera bokningen och det är ett system som bevisar att golfare som ska spela på golfbanan har genomgått tillräcklig utbildning.

Börja spela golf

Teorikursen

I teorikursen får man lära sig allt inom regelverket men också hur man ska förhålla sig på en golfbana. Det är inte längre ett krav på godkänt prov men det brukar vara någon form av kontroll eller liknande efteråt att man har genomgått kursen. Men det är lite upp till varje aktör som arrangerar kursen hur upplägget ser ut.

Oftast brukar golfklubbar kunna arrangera nybörjarkurser men någon som har blivit alltmer populärt är att istället ta grönt kort online med förinspelade videor kombinerat med teorimaterial som gör att man kan läsa kursen hemma i sitt egna tempo.

Praktiska kunskaper

Praktiska kunskaper innebär att en så kallad Pro eller golftränare har en praktisk kurs där hen går igenom alla praktiska moment inom golf. Det är allt från långa till korta slag, hur man slår i bunker, hur man putter osv. Helt enkelt hur man spelar golf, hur man svingar och vad man ska tänka på i olika situationer på banan. De flesta golfklubbar brukar ha en egen pro eller tränare som arrangerar dessa kurser och det brukar motsvara en heldag. Även det här momenten går numera att göra online.

Därefter är det dags att göra ett så kallat spelprov där man behöver klara av att få 18 poäng på 9 hål vilket då ska motsvara att man spelar på hcp 54 och det är ungefär i snitt 3 slag över banans par. Spelprovet behöver man göra med en fadder som då är en golfare som har officiellt handikapp (36 eller därunder). Om man inte har en vän som har officiellt handikapp så bör man kontakta sin golfklubb för att göra ett spelprov med tränaren på klubben.

När man sedan har klarat minst 18 poäng på 9 hål så lämnar man in sitt spelprov till klubben som sedan ordnar handikappbeviset. Sedan är det bara att införskaffa ett medlemskap och sen har man tillgång till sitt golf-id och kan börja jakten mot ett lägre handikapp.

Vill du läsa mer om att börja med golf? Läs gärna följande artikel från svensk golf : https://www.svenskgolf.se/artiklar/nyheter/20220322/stor-guide-sa-borjar-du-spela-golf/